++32 (0)58 42 99 00        info@hotelvillaselect.be       

In Flanders Fields

In Flanders Fields

Het In Flanders Fields Museum is gevestigd in het hart van de stad, op de eerste verdieping van de heropgebouwde Lakenhalle op de Grote Markt. Tijdens een bezoek aan het interactieve In Flanders Fields Museum reis je terug naar de Grote Oorlog van 1914-1918. Je maakt de geschiedenis zelf mee, als soldaat of verpleegster, als inwoner van Ieper of als vluchteling...

Het In Flanders Fields Museum wil zijn bezoekers confronteren. Met het verleden, maar ook met het heden. Met het verhaal van één bepaalde oorlog op één bepaalde plaats - WOI in de Westhoek -  maar ook met het universele thema van de oorlog, die altijd en overal woedt.
Will 'ye go to Flanders?

In het museum ontmoet de hedendaagse bezoeker de mensen van toen.
Aan de hand van citaten, zie je wat mensen meemaakten en dachten. Soms spreken ze je toe van op schermen, elders zijn hun woorden gewoon te lezen op panelen. Alle citaten werden vertaald in vier talen en handig samengebracht in een gidsje dat je kan meenemen aan de ingang.
De bezoeker wordt uitgenodigd om naar de oorlog in Vlaanderen te komen, net zoals dat voordien miljoenen deden. De computer geeft toegang tot het oorlogsverhaal van één man of vrouw die hier tussen 1914 en 1918 terechtkwam.
Op drie verschillende schermen verspreid over het museum, ontdek je hoe een historisch personage in de oorlog kwam, hoe zijn of haar verhaal naar Ieper liep, en hoe het uiteindelijk allemaal afliep.
In tijden van oorlog is die laatste vraag de belangrijkste: Overleef je of niet? Indien wel, dan hoe? Indien niet, dan vertelt het laatste scherm ook nog waar we vandaag de sporen van die dood kunnen terugvinden in de échte Flanders’ Fields, in de begraafplaatsen of op de monumenten buiten het museum.

De computer kiest uit honderden waargebeurde verhalen. Ruim de helft ervan werden ons door de bezoekers zelf aangereikt. Ieder jaar worden 50 verhalen aan deze unieke gegevensbank toegevoegd.