++32 (0)58 42 99 00        info@hotelvillaselect.be       

Cobergher Fietsroute

Cobergher Fietsroute

Deze 49 kilometer lange fietstocht, welke loopt over rustige en landelijke wegen zonder gevaarlijke kruispunten; is grotendeels bewegwijzerd met zeshoekige borden, meestal met het opschrift ” Cobergherroute”, maar hier en daar ook met het opschrift “Moerenroute”.

Enkele stukjes van de route worden in omgekeerde richting gefietst, terwijl er ook een klein stukje niet bewegwijzerd is.

Het vertrekpunt is gelegen bij de gotische Onze – Lieve – Vrouw – Hemelvaartkerk in het rustige Houtem, een deelgemeente van de stad Veurne. Als eerste op je traject kom je de Sint – Karelsmolen tegen, één van de twintigtal molens die dienden voor het wegpompen van het water uit de Moeren, een gebied dat onder de zeespiegel ligt.

Op het einde van de Woestijnstraat kan je zelf kiezen hoe je je tocht verder zet, want je hebt 2 opties: er is een traject waarbij je heen en weer fietst naast de historische duinen van het domein Cabourg naar het pittoreske Ghyvelde in Frans Vlaanderen; ofwel fiets je naar Adinkerke.

Het traject naar Ghyvelde verloopt over zeer rustige wegen, welke net naast het afgeschermde duinengebied liggen. Hier in Ghyvelde kan je even de tijd nemen om het gemeentehuis en de Sint- Vincentiuskerk te bekijken, maar hou zeker ook eens halt bij het Museé des Pompes, waarin de pompen zijn ondergebracht die ervoor zorgden dat de Moeren droog bleven. De Moeren werden pas sinds de 17de eeuw drooggelegd en het overtollige water werd verpompt naar de hoger gelegen gebieden.

Maak na je bezoek rechtsomkeer en via de duinen kan je je tocht verder zetten naar Adinkerke via de Veldstraat en de Dijk, welke naast het kanaal Duinkerke – Veurne loopt. Later op de route kan je een stukje van de Buitenmoeren genieten, maar daarvoor moet je eerst de Bewesterpoort – West passeren.

Als je goed om je heen kijkt, bemerk je het dampatroon van de Moeren en let zeker ook op de namen van de hoeven in deze omgeving, want ze hebben allemaal de naam van een heilige. Deze boerderijen staan op grote rechthoekige percelen, in een landschap vol met afwateringskanaaltjes en dijken.

Bij de splitsing van de Heidestraat en de Doornstraat kan je je tweede keuze van vandaag maken, ofwel kies je voor de Heidestraat en kom je na 1,5 kilometer fietsen weer in Houtem aan; ofwel fiets je rechtdoor richting Hondschoote, waar je nog langs de Noordmeulen passeert. Dit is naar men beweert de oudste staakmolen in Europa.

Dra ben je op de Grand’Place van Hondschoote, met zijn zeer fraaie stadhuis daterende uit 1558 en daarnaast de gotische kerk welke gewijd is aan St. Vaast.Hondschoote was vroeger een vooraanstaande Vlaamse stad, maar kwam omstreeks 1668 in Frans bezit. Nadat je voldoende tijd genomen hebt om hier wat te vertoeven, fiets je terug naar de splitsing die hierboven beschreven is, om dan je weg verder te zetten naar je eindpunt in Houtem.